Studenci naszego Wydziału biorą udział w projekcie na Słowacji

Wspólne zdjęcie przy pomniku ogiera Ardo z prof. Marian Varady

Na początku września studenci Sekcji Żywienia Zwierząt Przeżuwających i Mikrobiologii Przewodu Pokarmowego – inż. Pola Sidoruk, inż. Segun Olorunlowu, Julia Sznajder i Jakub Szczęsny – pod opieką prof. Adama Cieślaka, uczestniczyli w badaniach realizowanych w ramach międzynarodowej współpracy naszego Wydziału z Centrum Nauk Biologicznych Słowackiej Akademii Nauk – Instytutem Fizjologii Zwierząt (dr Zora Varadyová) oraz Instytutem Parazytologii w Koszycach (prof. Marian Varady).

Celem projektu było zbadanie wpływu nanocynku jako dodatku paszowego na emisję metanu u jagniąt zarażonych nicieniem Haemonchus contortus.
Studenci aktywnie uczestniczyli w pobieraniu prób, ich wstępnej analizie oraz przygotowaniu materiału badawczego do dalszych analiz, które będą kontynuowane w laboratoriach naszego Wydziału.

Podczas pobytu odwiedzili również Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Farmacji w Koszycach – Wydział Higieny Żywności (prof. Peter Popelka), gdzie prowadzone są badania nad jakością mięsa. Spotkanie to otworzyło nowe perspektywy dla wspólnych projektów badawczych.

To wyjątkowe doświadczenie pozwoliło studentom nie tylko poszerzyć wiedzę i zdobyć cenne umiejętności praktyczne, lecz także nawiązać wartościowe kontakty naukowe.

Jesteśmy dumni z naszych studentów i wdzięczni za możliwość udziału w tak inspirującej współpracy!