Konkurs PTZ na najlepszą pracę magisterską i doktorską rozsztrzygnięty

Już po raz 41 Polskie Towarzystwo Zootechniczne przyznało nagrody za najlepsze prace doktorskie i magisterskie z zakresu zootechniki i rybactwa.

W tym roku Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach z Uniwersytetu Przyrodniczego, Pani dr inż. Magdalena Starosta za pracę „Rola biologicznie aktywnych substancji nasion owoców jagodowych lub łubinu wąskolistnego w regulacji procesów metanogenezy i biouwodorowania w żwaczu krów mlecznych” zdobyła I miejsce na najlepszą pracę doktorską. Opiekunem był Pan prof. dr hab. Adam Cieślak, natomiast pracę realizowano w Katedrze Żywienia Zwierząt

Komisja konkursowa wyróżniła także Pana dr inż. Min Gao za pracę „Fermentowany makuch rzepakowy ogranicza produkcję gazów cieplarnianych w przewodzie pokarmowym kurcząt rzeźnych i krów mlecznych”, pod czujnym okiem Pani prof. dr hab. Małgorzaty Szumacher oraz promotora pomocniczego Pana dr hab. Bartosza Kierończyka.

To nie koniec naszych sukcesów ! Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego zdobyli aż 9 nagród i wyróżnień w konkursie na najlepszą pracę magisterską. Recenzenci oceniali prace w 7 grupach tematycznych. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż w tym roku do konkursu zgłoszono, aż 31 prac magisterskich z 8 ośrodków naukowych.

III nagrodę w grupie Chów i Hodowla Bydła zdobyła Pani mgr Marta Oczkowska za pracę pt. „„Ocena wykorzystania inaktywowanych drożdży browarnianych w profilaktyce oraz poprawie wyników odchowu cieląt”. Pod kierunkiem Pana prof. dr hab. Adama Cieślaka, w Katedrze Żywienia Zwierząt

Z kolei w kategorii Chód i Hodowla Trzody Chlewnej studenci naszego Uniwersytetu zdobyli wszystkie możliwe nagrody i wyróżnienia:

I nagroda dla Pana mgr inż. Andrzeja Rękosia za pracę pt. „Ocena poziomu kortyzolu w okresie laktacyjnym u loch”. Praca wykonana pod kierunkiem Pani dr hab. Ewy Skrzypczak w Katedrze Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

II nagroda dla Pani mgr inż. Bernadetty Płoszaj za pracę pt. „Analiza stanu ekonomicznego i środowiskowego z oceną dobrostanu tuczników w polskich gospodarstwach”. Praca wykonana pod kierunkiem Pani dr hab. Anity Zaworskiej-Zakrzewskiej w Katedrze Żywienia Zwierząt

III nagroda dla Pani  mgr Anny Marciniec za pracę pt. „Określenie przydatności diet z ekstrudowanymi nasionami soi i różnymi poziomami fitazy na wyniki produkcyjne tuczników”. Praca wykonana pod kierunkiem Pani dr hab. Małgorzaty Kasprowicz-Potockiej w Katedrze Żywienia Zwierząt

 III nagrodę otrzymała Pani mgr inż. Beata Zientala-Janowicz za pracę pt. „Ocena składu chemicznego pasz sojowych i oznaczenie współczynników strawności na warchlakach”. Praca wykonana pod kierunkiem Pani dr hab. Anity Zaworskiej-Zakrzewskiej w Katedrze Żywienia Zwierząt

III nagroda dla Pana mgr inż. Oluwafemi Abodunrin za pracę pt. „Quality attributes of meat of Złotnicka White fatteners reared on deep Bedding”. Praca wykonana pod kierunkiem Pani dr hab. Agnieszki Ludwiczak w Katedrze Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców

Natomiast w grupie Chów i Hodowla Koni, wyróżnienie otrzymała Pani mgr inż. Julia Andruszkiewicz za pracę pt. „Analiza użytkowości ogierów półkrwi na podstawie polowych prób dzielności w Polsce”. Praca wykonana pod kierunkiem Pani dr inż. Alicji Borowskiej w Katedrze Genetyki i Podstaw Hodowli Zwierząt

W bloku Żywienie zwierząt i Paszoznawstwo  I nagrodę otrzymała  Pani mgr inż. Wiktoria Ruskowiak za pracę pt. „Analiza skuteczności przenośnego aparatu NIRS w ocenie struktury fizycznej dawki kompletnej (TMR)”. Praca wykonana pod kierunkiem Pana prof. dr. hab. Adama Cieślaka w Katedrze Żywienia Zwierząt

Dodatkowo wyróżniono Pana mgr inż. Rilawana Mufutau pracę pt. „Slaughter Traits and Meat Quality Attributes of Rabbits Fryers Reared in Free Range”. Praca wykonana pod kierunkiem Pani dr hab. Agnieszki Ludwiczak w Katedrze Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców,

Laureatom oraz Promotorom Serdecznie Gratulujemy !!