Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku.
Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt?
Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Później było już tylko gorzej. Zmiany na globalnym rynku, przemiany polityczno-gospodarcze w kraju, choroba handlowa „uszyta na miarę”, ASF itp. itd. Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny i drugi po Niemczech importer prosiąt na świecie, jednak krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski).
Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.
Dlaczego UP w Poznaniu?
- Najlepsza uczelnia rolnicza w kraju (Ranking Perspektyw 2017, 2018 oraz najlepszy w Polsce kierunek zootechnika w latach 2017, 2019, 2020, 2021)
- Uczelnia łącząca tradycję z nowoczesnością
- Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski
- Najwyższa jakość kształcenia
- Kompleksowy program
- Warsztatowy charakter zajęć
- Małe grupy uczestników
- Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży
Uczestnicy
Czas trwania kursu
Kursa trwa jeden semestr (160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym, w piątek 4-6 godz. zajęć od godziny 14:30, w sobotę 6-9 godz. zajęć od godz. 8:00, w niedzielę 4-6 godz. zajęć od godziny 8:00.
Terminy i miejsca zjazdów:
Prelegenci i wykładowcy
-
Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)
-
Prof. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)
-
Prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)
-
Prof. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)
-
Prof. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)
-
Prof. dr hab. Daniel Korniewicz (firma LNB)
-
Prof. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków)
-
Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)
-
Dr inż. Janusz Wojtczak (UP Poznań)
Warunki ukończenia kursu oraz uzyskania świadectw
Ramowy program kursu
|
Opłaty:
Zasady rekrutacji
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
![]() | 245.39 KB |