Akademia produkcji prosiąt praktyczny kurs na naszym Wydziale

Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i  kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku.


Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt?

Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Później było już tylko gorzej. Zmiany na globalnym rynku, przemiany polityczno-gospodarcze w kraju, choroba handlowa „uszyta na miarę”, ASF itp. itd. Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny i drugi po Niemczech importer prosiąt na świecie, jednak krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski).

Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.  


Dlaczego UP w Poznaniu?

  1. Najlepsza uczelnia rolnicza w kraju (Ranking Perspektyw 2017, 2018  oraz najlepszy w Polsce kierunek zootechnika w latach 2017, 2019, 2020, 2021)
  2. Uczelnia łącząca tradycję  z nowoczesnością
  3. Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski
  4. Najwyższa jakość kształcenia
  5. Kompleksowy program
  6. Warsztatowy charakter zajęć
  7. Małe grupy uczestników
  8. Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży

Uczestnicy

Kurs „Akademia produkcji prosiąt” dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego.

Czas trwania kursu

Kursa trwa jeden semestr (160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym, w piątek 4-6 godz. zajęć od godziny 14:30, w sobotę 6-9 godz. zajęć od godz. 8:00, w niedzielę 4-6 godz. zajęć od godziny 8:00.

Terminy i miejsca zjazdów:

I zjazd 04-06.03.2022 UP w Poznaniu
II zjazd 18-20.03.2022 we Wrocławiu
III zjazd 08-10.04.2022 UPP w Krakowie
IV zjazd 11-15.05.2022 zjazd w Danii
V zjazd 10-12.06.2022 UP w Zaworach
VI zjazd 25.06.2021 UP w Poznaniu
 
Organizatorzy kursu oferują pomoc w znalezieniu miejsca zakwaterowania w czasie zjazdu (magdalena.mackowiak@up.poznan.pl). Koszt zakwaterowania pokrywają uczestnicu indywidualnie (nie jest wliczony w cenę kursu).

Prelegenci i  wykładowcy

Zajęcia poprowadzą najlepsi fachowcy branżowi z Polski. Kreatywni i inspirujący, tworzący unikalne projekty i posiadający ogromne doświadczenie branżowe.
Wśród nich:
  1. Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)
  2. Prof. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)
  3. Prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)
  4. Prof. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)
  5. Prof. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)
  6. Prof. dr hab. Daniel Korniewicz (firma LNB)
  7. Prof. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków)
  8. Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)
  9. Dr inż. Janusz Wojtczak (UP Poznań)

Warunki ukończenia kursu oraz uzyskania świadectw

Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia elementów praktycznych studiów.
Po ukończeniu kursu absolwent otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu swiadectwo ukończenia kursu dokształcającego „Akademia produkcji prosiąt”.

Ramowy program kursu

Przedmiot/ blok zajęć        
   Liczba godzin
1. SUS SCROFA JAKO GATUNEK
9
2. GENETYKA
7
3. ZDROWIE I BIOASEKURACJA
15
4. ODCHÓW PROSIĄT
11
5. ROZRÓD
15
6. ŻYWIENIE
23
7. EKONOMICZNE ASPEKTY PRODUKCJI/
   NOWOCZESNE TECHNOLOGIE PRODUKCJI
20
8. KONSULTACJE INDYWIDUALNE I PODSUMOWANIE
2+1
9. PRAKTYKA PRODUKCYJNA
60
Razem wykłady + praktyka produkcyjna min.
160 h
W trakcie kursu zaplanowano również dodatkowe atrakcje, których celem jest integracja przedstawicieli branży. 

Opłaty:

Koszt kursu to 16 000 złotych + należny podatek VAT 23%.
 
Dla uczestników II edycji kursu przewidziano 25% promocję, stąd koszt uczestnictwa wynosi 12 000 złotych + VAT 23%

Zasady rekrutacji

Wniosek udziału w kursie należy uzupełnić, wydrukować, podpisać, a następnie skan dokumentów (wraz z wymaganymi załącznikami) przesłać do 20.02.2022r. na adres mailowy: dr inż. Sylwia Graja-Zwolińska
 
Dokumenty w wersji papierowej prosimy przesłać pocztą tradycyjną do 28 lutego 2022 r. na adres:
Sylwia Graja-Zwolińska
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wojska Polskiego 28
60-637 Poznań
z dopiskiem „Akademia Produkcji Prosiąt”
 
Warunkiem zakwalifikowania do procesu rekrutacji jest wpłacenie zadatku w kwocie 2 460 złotych. Zadatek będzie zaliczony jako częściowa zapłata za udział w kursie. Pozostałą kwotę 12 300 zł uczestnik jest zobowiązany wpłacić do dnia 28.02.2021r.
 
Osobom nie zakwalifikowanym do udziału w kursie zadatek zostanie zwrócony na konto w terminie do 07.03.2022r. Osoby zakwalifikowane, które zrezygnowały z uczestnictwa w kursie po terminie 20.02.2022r., tracą prawo do zwrotu wpłaconego zadatku.
 
Decyzje o zakwalifikowaniu lub niezakwalifikowaniu na kurs zostaną przesłane kandydatom drogą mailową do dnia 23.02.2022 r.

 

 

ZałącznikRozmiar
PDF icon Akademia produkcji prosiąt.pdf245.39 KB