Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku.
Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt?
Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Jeszcze w roku 1996 Polska populacja świń porównywalna była z populacją europejskiego lidera – Hiszpanii, której populacja aktualnie jest 3,5 krotnie większa od polskiej populacji.
Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny na świecie i drugi największy importer prosiąt na świecie po Niemcach, a krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski).
Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wraz z Krajowym Związkiem Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.
Obejrzyj film: https://www.youtube.com/watch?v=8TfeKGCKhTs
Dlaczego UP w Poznaniu?
- Najlepsza uczelnia rolnicza w Polsce kierunek zootechnika w latach 2019-2024)
- Uczelnia łącząca tradycję z nowoczesnością
- Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski
- Najwyższa jakość kształcenia
- Kompleksowy program
- Warsztatowy charakter zajęć
- Małe grupy uczestników
- Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży
KOMUNIKATY
Uczestnicy
Kurs „Akademia produkcji prosiąt” dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego.
Czas trwania kursu
Kursa trwa jeden semestr (min. 160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym, w piątek 4-6 godz. zajęć od godziny 15:00, w sobotę 8-11 godz. zajęć od godz. 8:00, w niedzielę 4-6 godz. zajęć od godziny 8:00.
Terminy i miejsca zjazdów:
I zjazd 03.10.- 05.10.2025 UP w Poznaniu
II zjazd 17.10.-19.10.2025 UP w Zaworach gm. Książ Wlkp.
III zjazd 22.10.-26.10.2025 wyjazd studyjny Dania
IV zjazd 07.11.-09.11.2025 UPP we Wrocławiu
V zjazd 05.12.-07.12.2025 w Krakowie
VI zjazd 14.12.2025 UP w Poznaniu
Prelegenci i wykładowcy
Wśród nich:
- Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)
- Prof. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)
- Prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)
- Prof. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)
- Prof. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)
- Prof. dr hab.Tomasz Schwarz (UR Kraków)
- Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)
- Dr n. wet. Artur Jabłoński (SGGW Warszawa)
- Prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski (UMK Toruń)
Warunki ukończenia kursu oraz uzyskania świadectw
Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia elementów praktycznych studiów.
Po ukończeniu kursu absolwent otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu świadectwo ukończenia kursu dokształcającego „Akademia produkcji prosiąt”.
Ramowy program kursu
Przedmiot/ blok zajęć |
Liczba godzin |
---|---|
1. SUS SCROFA JAKO GATUNEK |
15 |
2. GENETYKA |
7 |
3. ZDROWIE I BIOASEKURACJA |
15 |
4. ODCHÓW PROSIĄT |
11 |
5. ROZRÓD |
15 |
6. ŻYWIENIE |
17 |
7. EKONOMICZNE ASPEKTY PRODUKCJI/ |
20 |
8. PRAKTYKA PRODUKCYJNA |
60 |
Razem wykłady + praktyka produkcyjna min. |
160 h |
W trakcie kursu zaplanowano również dodatkowe atrakcje, których celem jest integracja przedstawicieli branży.
Opłaty
Koszt kursu to 12 000 złotych brutto (VAT ZW)
- Atrakcyjna cena dla uczestników IV edycji kursu wynika z dofinansowania kursu z „Funduszu Promocji”.
- Partnerem IV. edycji kursu jest Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
- Uwaga: dla Członków POLPIG możliwy dodatkowy 20% upust, po pozytywnej weryfikacji przez Zarząd Związku
Organizator kursu zastrzega prawo odwołanie kursu bez podanie przyczyny. Kwota zaliczki podlega wtedy w całości zwrotowi!
Zasady rekrutacji
Wniosek udziału w kursie należy uzupełnić, wydrukować, podpisać, a następnie skan dokumentów (wraz z wymaganymi załącznikami) przesłać do 15.09.2025r. na adres mailowy:
app@up.poznan.pl, jana.andryskova@up.poznan.pl
Dokumenty w wersji papierowej prosimy przesłać pocztą tradycyjną do 30. września na adres poniżej lub alternatywnie przekazać podczas pierwszego zjazdu w Poznaniu 03.10.2025r.
Warunkiem zakwalifikowania do procesu rekrutacji jest wpłacenie zadatku w kwocie 4 000 złotych (słownie: cztery tysiące złotych). Zadatek będzie zaliczony jako częściowa zapłata za udział w kursie. Pozostałą kwotę uczestnik jest zobowiązany wpłacić do dnia 25.09.2025.
Osobom nie zakwalifikowanym do udziału w kursie zadatek zostanie zwrócony na konto w terminie do 25.10.2025r. Osoby zakwalifikowane, które zrezygnowały z uczestnictwa w kursie po terminie 30.09.2025r., tracą prawo do zwrotu wpłaconego zadatku.
Decyzje o zakwalifikowaniu lub niezakwalifikowaniu na kurs zostaną przesłane kandydatom drogą mailową do dnia 20.09.2025 r.
Dodatkowe pytania, proszę kierować na pocztę:
app@up.poznan.pl lub janusz.wojtczak@interagri.pl
PLIKI DO POBRANIA
Nazwa dokumentu | Plik Word | Plik PDF |
---|---|---|
Klauzula informacyjna UPP | ||
Wniosek o przyjęcie na kurs 2025 | ||
Umowa dwustronna kurs dokształcający 2025 | ||
Umowa trójstronna kurs dokształcający 2025 | ||
Wniosek o fakturę - APP 2025 |