MISJA
Misją Wydziału jest:
-
kształcenie wykwalifikowanej kadry: zootechników, hodowców zwierząt, lekarzy weterynarii, biologów i neurobiologów,
-
prowadzenie badań naukowych w obszarze biologii, chowu i hodowli zwierząt oraz medycyny weterynaryjnej,
-
szerzenie wiedzy, postępu technologicznego i biologicznego w produkcji zwierzęcej.
WIZJA
Wizja Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach obejmuje priorytetowe działania w zakresie dydaktyki, badań naukowych i bazujących na nich działalności usługowej, rozwoju kadr naukowych, rozbudowy bazy materialnej i udoskonalania struktur organizacyjnych Wydziału.
Celem podejmowanych działań jest zapewnienie Wydziałowi pozycji nowoczesnej i prężnie rozwijającej się jednostki naukowo-dydaktycznej, otwartej na współpracę międzynarodową i krajową, która jest dobrze postrzegana i rozpoznawana zarówno w makroregionie, kraju, jak i za granicą.
STRATEGIA ROZWOJU
Strategia Wydziału na lata 2023/2027 jest kontynuacją założeń i planów realizowanych w latach 2016/2022, poszerzonych o nowe, aktualne kwestie
HISTORIA
Wydział Zootechniczny Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu (dzisiaj Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu) powstał na mocy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 listopada 1951 roku. Wydział tworzyły wówczas zarówno katedry przeniesione z Wydziału Rolniczo-Leśnego Uniwersytetu Poznańskiego, jak i nowe jednostki.
Prawo nadawania stopnia naukowego doktora nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika Wydział uzyskał w 1958 roku, a prawo do habilitowania w ww. dyscyplinie w 1961 roku.
W 1998 roku została zmieniona nazwa na Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, co miało podkreślić rozszerzenie działalności badawczej na obszary związane z biologią zwierząt.
Prawo nadawania stopnia naukowego doktora nauk biologicznych w dyscyplinie nauki biologiczne Wydział uzyskał w 2013 roku.
Pierwszego marca 2015 roku zmieniono nazwę Wydziału na Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, co z kolei było związane z rozszerzeniem działalności badawczej i dydaktycznej Wydziału o nauki weterynaryjne.
W ostatniej ocenie parametrycznej jednostek naukowych dokonanej przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach uzyskał kategorię A.
POTENCJAŁ NAUKOWY
Wydział medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach liczy 170 pracowników, w tym:
- 35 profesorów tytularnych,
- 53 profesorów uczelni/doktorów habilitowanych,
- 66 doktorów oraz
- 16 asystentów (lekarzy weterynarii oraz magistrów).
DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWO-BADAWCZA
Doświadczenia prowadzone przez naszych naukowców, reprezentujących 3 dyscypliny naukowe: Zootechnika i rybactwo, Weterynaria oraz Nauki biologiczne, obejmują szeroki wachlarz zagadnień, wśród których należy wymienić badania:
-
in vitro na poziomie komórkowym, jak i badania in vivo na zwierzętach oraz ex vivo z wykorzystaniem różnego rodzaju tkanek, płynów ustrojowych i narządów
-
mające na celu ograniczenia emisji gazów cieplarnianych w produkcji zwierzęcej, co jest szczególnie ważne w dobie globalnego ocieplenia klimatu
-
nad możliwością wykorzystania białka i tłuszczu owadów w żywieniu zwierząt
-
dotyczące optymalizacji żywienia wysoko wydajnych krów mlecznych w celu zapobiegania chorobom metabolicznym
-
skoncentrowane na właściwościach mleka oraz przydatności technologicznej mleka krowiego, koziego i owczego do produkcji sfermentowanych napojów mlecznych i serów
-
mające na celu porównanie przydatności wybranych genotypów świń do produkcji wysokiej jakości mięsa przy zwróceniu szczególnej uwagi na rodzime populacje tego gatunku zwierząt gospodarskich
-
dotyczące kompleksowej oceny jakości jaj różnych gatunków drobiu, zarówno pod kątem wartości odżywczej jak i biologicznej, z uwzględnieniem wpływających na nie czynników środowiskowych i żywieniowych
-
zajmujące się badaniem niszowych gatunków ptaków o znaczeniu gospodarczym (przepiórka japońska, bażant, kuropatwa)
-
skupiające się na wpływie obróbki przedubojowej zwierząt oraz metod pakowania i przechowywania mięsa na jego cechy jakościowe
-
prowadzone na komórkach rozrodczych samców - badane są m.in. parametry morfologiczne i funkcjonalne plemników buhajów i ich związek z użytecznością hodowlaną oraz liczba mitochondriów charakterystycznych dla jakości nasienia
-
nad regulacją procesów rozrodczych, np. u ptaków badana jest skuteczność technologii iniekcji in ovo
-
wychodzące naprzeciw zainteresowaniu hodowców zwierząt gospodarskich i domowych, które dotyczą podłoża genetycznego zaburzeń rozwoju płciowego u psów, kotów, świń, bydła i koni
-
mające na celu określenie wpływu endogennych i egzogennych czynników, oddziałujących na zachowania żywieniowe i regulację metaboliczną, zwłaszcza w kontekście otyłości i cukrzycy, morfogenezy narządów układu pokarmowego kręgowców, narządów płciowych i moczowych, procesów różnicowania gonad i wewnętrznych przewodów płciowych
-
nad rozpoznawaniem, profilaktyką, patogenezą i sytuacją epidemiologiczną wybranych chorób zwierząt, w tym zwierząt gospodarskich
-
nad odpowiedzią ostrej fazy w przebiegu różnych stanów fizjologicznych i patologicznych u zwierząt
-
dotyczące patologii narządów układu immunologicznego ptaków w przebiegu wybranych jednostek chorobowych.
-
oceniające funkcjonowanie układu immunologicznego świń oraz oddziaływania czynników immunomodulujących na rodzaj i poziom odpowiedzi immunologicznej
-
dotyczące zastosowania nieinwazyjnych strategii w diagnostyce chorób zakaźnych zwierząt
-
w zakresie diagnostyki i profilaktyki chorób ryb
-
nad antybiotykoopornością bakterii izolowanych od ryb i innych gatunków zwierząt.
-
dotyczące genomiki i metabolomika oocytów i zarodków przedimplantacyjnych (bydło, świnia, kot) uzyskanych w systemie in vitro
-
podłoża cytogenetycznego i molekularnego zaburzeń rozwoju płci u psów, kotów, świni, bydła i koni.
-
dotyczące genetyki nowotworów (pies, świnia) oraz markerów genetycznych otyłości psów
-
nad ekspresją wybranych receptorów w endometrium psa domowego
-
skoncentrowane na diagnostyce i etiologii mastitis
-
morfometryczne kości długich oraz dotyczące morfologii kości u ryb karpiowatych
-
dotyczące bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego
-
skupiające się na fenotypowej oraz genotypowej ocenie lekooporności wybranych drobnoustrojów obecnych w łańcuchu żywnościowym
-
oceniające możliwości wykorzystania termowizji w ocenie dobrostanu zwierząt
-
charakteryzujące metabolizm tkanki tłuszczowej, mięśniowej, wątroby oraz trzustki w warunkach fizjologicznych oraz w zaburzeniach spowodowanych zmianami patologicznymi takimi jak cukrzyca, otyłość czy stan zapalny
-
zmierzające do poznania wpływu stanów psychofizycznych (depresja i mania) na metabolizm i funkcje tkanek obwodowych
-
nad rolą wybranych substancji biologicznie aktywnych w regulacji układu rozrodczego psów
-
dotyczące mikro- i ultrastrukturalnych podstaw rozwoju, charakterystyki budowy narządów układu pokarmowego i moczowo-płciowego oraz ich mikrounaczynienia
-
skupiające się na analizie unaczynienia tętniczego ssaków i ptaków ze szczególnym uwzględnieniem naczyń zaopatrujących narządy jamy brzusznej
-
dotyczące różnych zoonoz (np. choroby odkleszczowe)
-
mające na celu modelowanie epidemiologiczne oraz dotyczące etologii weterynaryjnej
-
z zakresu epigenetyki, fizjologii, biochemii, systematyki, ekologii i chorób grzybów
-
dotyczące biotechnologii żywności - biotechnologia molekularna, mikrobiologia
-
z zakresu neuroendokrynologii dotyczycące tzw. programowania prenatalnego w kontekście wpływu diety matki na parametry metaboliczne i rozrodcze potomstwa
-
zmierzające do poznania centralnych (na poziomie mózgu) i obwodowych mechanizmów odpowiedzialnych za rozwój otyłości i cukrzycy
-
z zakresu ekologii, zachowania, ewolucji i biologii konserwatorskiej; relacji pomiędzy różnymi grupami organizmów; wykorzystywanie zasobów pokarmowych, konkurencji, drapieżnictwa i pasożytnictwa bionomii, i ekologii i zachowań społecznych pszczół
-
gospodarki rybackiej, chowu i hodowli ryb oraz akwakultury – najdynamiczniej rozwijającego się sektora rybactwa.