Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku.
Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt?
Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Jeszcze w roku 1996 Polska populacja świń porównywalna była z populacją europejskiego lidera – Hiszpanii, której populacja aktualnie jest 3,5 krotnie większa od polskiej populacji.
Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny na świecie i największy importer prosiąt na świecie, a krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski).
Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu wraz z Krajowym Związkiem Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.
Dlaczego UP w Poznaniu?
-
Najlepsza uczelnia rolnicza w kraju (Ranking Perspektyw 2017, 2018 oraz najlepszy w Polsce kierunek zootechnika w latach 2017, 2019, 2020, 2021)
-
Uczelnia łącząca tradycję z nowoczesnością
-
Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski
-
Najwyższa jakość kształcenia
-
Kompleksowy program
-
Warsztatowy charakter zajęć
-
Małe grupy uczestników
-
Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży
KOMUNIKATY
Uczestnicy
Kurs „Akademia produkcji prosiąt” dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego.
Czas trwania kursu
Terminy i miejsca zjazdów:
Prelegenci i wykładowcy
-
Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)
-
Prof. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)
-
Prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)
-
Prof. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)
-
Prof. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)
-
Prof. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków)
-
Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)
-
Enric Marco - Hiszpania
-
San Martin - Hiszpania
Warunki ukończenia kursu oraz uzyskania świadectw
Ramowy program kursu
Przedmiot/ blok zajęć |
Liczba godzin |
---|---|
1. SUS SCROFA JAKO GATUNEK |
15 |
2. GENETYKA |
7 |
3. ZDROWIE I BIOASEKURACJA |
15 |
4. ODCHÓW PROSIĄT |
11 |
5. ROZRÓD |
15 |
6. ŻYWIENIE |
17 |
7. EKONOMICZNE ASPEKTY PRODUKCJI/ |
20 |
8. PRAKTYKA PRODUKCYJNA |
60 |
Razem wykłady + praktyka produkcyjna min. |
160 h |
W trakcie kursu zaplanowano również dodatkowe atrakcje, których celem jest integracja przedstawicieli branży.
Opłaty
Koszt kursu to 10 000 złotych + VAT 23%
Atrakcyjna cena dla uczestników III edycji kursu wynika z dofinansowania kursu z „Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego”.
Uczestnik zobowiązuje się do uiszczenia opłaty za kurs będący przedmiotem umowy, określonej na podstawie planowanych kosztów, w wysokości 12 300 zł brutto na rachunek bankowy: 29 1090 1362 0000 0000 3601 7894 z podaniem imienia i nazwiska Uczestnika oraz subkonta nr 293 53 080 w tytule przelewu., płatnej jednorazowo lub w ratach, w następujący sposób:
1) w całości, w terminie do 15 marca 2024 roku,
Partnerem III edycji kursu jest Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG
Uwaga: dla Członków POLPIG możliwy dodatkowy 20% upust, po pozytywnej weryfikacji przez Zarząd Związku
Zasady rekrutacji
Wniosek udziału w kursie należy uzupełnić, wydrukować, podpisać, a następnie skan dokumentów (wraz z wymaganymi załącznikami) przesłać do 15.03.2024r. na adres mailowy:
jana.andryskova@up.poznan.pl i janusz.wojtczak@up.poznan.pl
Dokumenty w wersji papierowej prosimy przesłać pocztą tradycyjną do 31 marca na adres poniżej lub alternatywnie przekazać podczas pierwszego zjazdu w Poznaniu 04.04.2024r.
Warunkiem zakwalifikowania do procesu rekrutacji jest wpłacenie zadatku w kwocie 2 460 złotych (słownie: dwa tysiące czterysta sześćdziesiąt złotych). Zadatek będzie zaliczony jako częściowa zapłata za udział w kursie. Pozostałą kwotę uczestnik jest zobowiązany wpłacić do dnia 31.03.2024r.
Osobom nie zakwalifikowanym do udziału w kursie zadatek zostanie zwrócony na konto w terminie do 31.03.2024r. Osoby zakwalifikowane, które zrezygnowały z uczestnictwa w kursie po terminie 15.03.2024r., tracą prawo do zwrotu wpłaconego zadatku.
Decyzje o zakwalifikowaniu lub niezakwalifikowaniu na kurs zostaną przesłane kandydatom drogą mailową do dnia 26.03.2024 r.
Dodatkowe pytania, proszę kierować na pocztę:
janusz.wojtczak@interagri.pl lub a.dargiewicz@polpig.pl
PLIKI DO POBRANIA
Nazwa dokumentu | Plik Word | Plik PDF |
---|---|---|
Klauzula informacyjna UPP | ||
Wniosek o przyjęcie na kurs 2024 | ||
Umowa kurs dokształcający APP 2024 | ||
Wniosek o fakturę - APP 2024 |